Bolet d’oliu

Aquest bolet, anomenat bolet d’oliu o gírgola d’olivera es bastant tòxic, i encara que aquesta toxicitat no sigui greu ens pot portar força problemes. El seu nom científic es Omphalotus olearius.

El podem trobar a la base de les soques de les oliveres o sobre arrels poc enterrades. Això ens pot confondre i pensar que creix al terra, quant aquesta espècie sempre està associada a la fusta de l’arbre. També pot créixer en alzines i més rarament en altres arbres.

Es un bonic bolet de colors vius, vermellosos o ataronjats, a vegades més fosc cap al centre, en forma d’embut o aplanat amb el centre deprimit i les lamines una mica més grogoses i decurrents cap al peu. Aquest peu és llis, del mateix color de les làmines i no te cap anell ni resta de vel, amb la base una mica afuada i sense volva.

Provoca el “síndrome gastrointestinal fúngic”, els símptomes del qual son bàsicament vòmits, nàusees  i diarrees, generalment acompanyades d’intens mal de ventre. Es solen presentar amb un temps de latència curt: des d’un quart d’hora a 4 hores de la seva ingestió.

És aconsellable el ingrés hospitalari per les possibles complicacions, tot i que amb un tractament adequat es pot estar d’alta en un parell de dies.