Bolet d’oliu

Aquest bolet, anomenat bolet d’oliu o gírgola d’olivera es bastant tòxic, i encara que aquesta toxicitat no sigui greu ens pot portar força problemes. El seu nom científic es Omphalotus olearius.

El podem trobar a la base de les soques de les oliveres o sobre arrels poc enterrades. Això ens pot confondre i pensar que creix al terra, quant aquesta espècie sempre està associada a la fusta de l’arbre. També pot créixer en alzines i més rarament en altres arbres.

Es un bonic bolet de colors vius, vermellosos o ataronjats, a vegades més fosc cap al centre, en forma d’embut o aplanat amb el centre deprimit i les lamines una mica més grogoses i decurrents cap al peu. Aquest peu és llis, del mateix color de les làmines i no te cap anell ni resta de vel, amb la base una mica afuada i sense volva.

Provoca el “síndrome gastrointestinal fúngic”, els símptomes del qual son bàsicament vòmits, nàusees  i diarrees, generalment acompanyades d’intens mal de ventre. Es solen presentar amb un temps de latència curt: des d’un quart d’hora a 4 hores de la seva ingestió.

És aconsellable el ingrés hospitalari per les possibles complicacions, tot i que amb un tractament adequat es pot estar d’alta en un parell de dies.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.